Startpagina
Pagina 12

 

Het was eerst de bedoeling om de duitse venen  te verkennen.
Maar omdat er praktisch geen venen meer te zien waren in Duitsland , werd het reisdoel aangepast.

Het was daarom zeker niet minder interessant via Tripscompagnie en Muntendam was onze eerste stopplaats Meeden bij de oude kerk.

Op de rit hiernaar toe liet onze reisleider, de heer Jan Helmers, ons zien tot hoever toentertijd de Dollard reikte. Ook de verschillende hoogten in het landschap werden uitgelegd.

Meeden: De los staande toren van de kerk werd vanuit de bus bekeken. De geschiedenis leert dat vooral de notabelen vluchtten, met hun waardevolste bezittingen, naar het bovenste gedeelte van de toren. Daarna werd de trap naar binnen gehaald.

In de kerk vluchtten de “normale ”burgers met vee, vrouw en kind. In deze volgorde.

De bustocht ging verder naar Heiligerlee. Daar werd heel even stilgestaan bij de slag om Heiligerlee.

Deze slag was de eerste succesvolle actie van de Nederlandse opstand.

Het effect van de slag bij Heiligerlee was beperkt. Door de op deze slag volgende nederlaag leverde de overwinning geen strategisch voordeel op. De overwinnaars van de slag bij Heiligerlee werden bij Jemgum grotendeels in de pan gehakt. Graaf Lodewijk kon op het laatste moment ontkomen door de Eems over te zwemmen, om zo terug te keren naar zijn beginpunt Emden.

De reis werd vervolgd via Oude Schans, Wedderbergen, via de rand van Winschoten naar Oude Pekela.

In het restaurant “Pekelahof” werd een lunch genuttigd met mosterdsoep en heerlijke broodjes, kroketten, salades en een gratis extra drankje.

Daarna gingen wij richting Noord Drenthe, het Hunze dal.

Ondertussen stonden wij even stil bij een zandafgraving waarin nog fossielen vanuit de ijstijd te vinden zijn.

De her en der verspreid liggende landhoogten zijn gevormd in de ijstijd doordat het gestuwde zandpakket aan de bovenzijde afgedekt werd door keileem en dekzand. Het onderliggende zand bestaat voornamelijk uit grof, glimmer houdend smeltwaterzand met grind.

De indruk is dat zand en grind, voor een deel althans, afkomstig zijn uit oude rivierafzettingen.

Over hoogten gesproken: Een prachtig “Duinlandschap” vind je in het Hunze dal grofweg gelegen tussen Annerveenschekanaal en Borger.

In Annerveenschekanaal, hebben wij in de Waterstaatskerk heerlijk koffiegedronken met daarbij een groot stuk heerlijke appeltaart met slagroom. We reden ook nog naar het Zuidlaardermeer waar we konden zien hoe breed de Hunze vroeger moet zijn geweest , circa 5 km.

Deze reis heeft mij o.a. 2 dingen geleerd:
- pak de fiets stap af en ga een eindje lopen.
- Wees trots op de natuur in onze provincie en de cultuurhistorische en archeologische waarden van onze kerken en landschap.

Zonder de inspirerende en boeiende geschiedenislessen en uitleg van onze reisleider, de heer Jan Helmers, had ik niet geweten, wat ik nu weet en hopelijk onthouden.
Maar zonder onze voortreffelijke chauffeur, de heer Roelof, chauffeur sinds 2007 bij het Busmuseum waren wij niet veilig thuis gekomen.
Mijn boeking voor het jaar 2020 heb ik nu gedaan! U ook?

 

De “hoogten” op en genieten van o.a. Het Noord Drentse Duinlandschap.

 

Hieronder enkele foto’s