Op dinsdag 18 juni gaf Jos Meiberg een lezing over de Hanze: een bijzonder handelsnetwerk in het noorden van Europa in de Middeleeuwen.
Het woord Hanze had (ook nu nog) de magische klank van samenwerking, van wederzijds vertrouwen, van steden die zich ontplooiden en van kooplieden die internationaal handeldreven van Engeland tot in Rusland.
Veel steden beroemen zich tegenwoordig nog op hun Hanzeverleden; in Nederland de steden langs de IJssel en de vroegere Zuiderzee, maar ook in de stad Groningen.
Aan de positie van Groningen gaf hij extra aandacht, evenals aan Zwolle, de geboorteplaats van de spreker.
Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong, in de middeleeuwen, een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee, verder waren steden in de Lage Landen (het huidige België en Nederland), Denemarken, Noorwegen Zweden en Polen aangesloten.
Door samen te werken konden deze steden goedkoper werken en in elkaars gezelschap veiliger reizen tegen piraten. Bovendien stonden ze samen sterker tegenover de landsheren. Vanaf 1356 was de Hanze niet alleen meer een verbond van de handelaren in de steden, maar van de steden als geheel. De handelsstroom bestond uit artikelen als zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen.
Het was een zeer interessante lezing en iedereen ging met een hoop nieuwe kennis naar huis.
Hanze steden