Startpagina

Museum  Aardewerkfabriek Goedewaagen

 in Nieuw-Buinen. 21 mei 2024

 

Op dinsdag 21 mei gingen we ’s middags  met eigen vervoer naar het museum van de Aardewerkfabriek Goedewaagen in Nieuw-Buinen. Het Keramisch Museum Goedewaagen doet sinds haar stichting in 1989 wetenschappelijk onderzoek naar gedecoreerd Nederlands aardewerk van na 1873. Buiten een schatkamer aan sieraardewerk, gebruiksgoed, tegels en tegeltableaus uit Art Nouveau en Art Deco presenteert het museum regelmatig baanbrekende exposities over zijn onderzoek.

We waren er tegen 14.00 uur en kregen  koffie of thee met een heerlijk gebakje en een inleiding van een oud leraar die erg veel wist over de historie een onderhoudend verhaal vertelde over veel topstukken uit de collectie.

Daarna starte de rondleiding door het museum. We kregen de geschiedenis te zien van de aardewerkproductie van Royal Goedewaagen en van vele Nederlandse topfabrieken van 1880 tot heden. Het museum heeft meer dan 2000 objecten waaronder Nederlandse keramiek en glas dat tussen 1838 en 2002 is vervaardigd in de Drents Groningse veenkoloniën (hoogwaardige turf!), en ook een bijzondere collectie tegels uit de twintigste eeuw.

Kijk verder

Verzamelen op het Rembrandtplein voor vertrek

Onze rondleider wist van geen ophouden...

Prachtig tegel tableau van Frans Hals

Hier enige foto’s
Er viel veel erg veel te zien
Een prachtig weergegeven kerk
Erg kostbare vazen
Kleding en afbeelding van Wilhelmina 11 jaar